søndag den 25. maj 2014

De gratis glæder



Kan man overhovedet tage til LA med børn, uden at tage i Disneyland og Universal Studios? Ja, det kan man sagtens! :) 

Vi prøver at dyrke de gratis (eller næsten gratis) fornøjelser. Og ærlig talt: vi har både prøvet Eurodisney i Paris, Disneyworld og Sea World i Orlando. Det har været fint alt sammen, men vi behøver ikke, at se det hver gang, det findes i nærheden. 
På Tobias' fødselsdage købte vi, som tidligere nævnt, en kombibillet til Hollywood Wax Museum, Guinness Book of World Records Museum og Ripley's Believe it or not. Et væsentlig billigere alternativ, men også noget helt andet end de førnævnte parker. Så helt snydt er de ikke blevet.

Vincent Van Gogh - Iriser
Edgar Degas - Dancer Taking a Bow
Vi er så heldige, at vores drenge godt gider at blive slæbt med på museum for at se kunst, så derfor satte vi en dag af til The Getty Center og The Getty Villa. To gratis (eller næsten gratis) og meget forskellige museer. Begge steder skyldes Jean Paul Getty, en meget rig olieinvestor, med interesse for kunst og antikke skatte. Ved sin død efterlod han i omegnen af $ 2 milliarder til museet og J. P. Getty Trust, som er verdens rigeste kunstfond. Det kan ses på de bygninger, der er kommet ud af nogle af pengene.

Motorvejen set fra Getty Center. Til venstre for motorvejen ses sporvognsstationen.
Man kommer lettest til The Getty Center via motorvejen mod Sacramento. Det er her det næsten gratis kommer ind: det koster $15 at parkere neden for centeret. Til gengæld kan man få en kupon, så man kan parkere gratis ved The Getty Villa efterfølgende. Fra p-huset, kører der ubemandede sporvogne op af bjerget til selve centret. Man kan også gå, det tager ca. 20 min.




 Museumsbygningerne er bygget i lyse kalksten, med masser af lysindfald og rigtig flot udnyttelse af terrænet til en masse niveauer og terrasser med forskellige typer haver. Der er et fotomuseum, en europæisk samling og også en en hel fløj, som indvendig er indrettet som de franske slotte, hvor tingene, som er udstillet, kommer fra.

Kaktushave på taget af et af niveauerne.
René Magritte - Delusions of Grandeur 
Claude Monet - Haystacks
Både Malene og jeg var imponerede over museet, og følelsen, vi fik, var lidt lige som på Louisiana i Humlebæk. Drengene synes, Louisiana er bedre og mere børnevenligt - de er nok lidt forudindtagede af nogle års årskort, med medfølgende mange ture til Humlebæk. :)

Medbragt frokost
The Getty Villa ligger ude ved kysten i Santa Monica. Den oprindelige bygning på grunden, var Gettys bolig, hvor han havde haft en udstilling, der var åben for offentligheden 3 dage om ugen. Siden byggede han The Getty Villa, som er en kopi af Villa dei Papiri, som blev begravet i 79 AD i vulkansk aske fra Vesuv (samme udbrud, der dækkede Pompei).
Gettys intention med bygningerne var, at de skal give et indtryk af hvordan et romersk land-hus, med tilhørende urtehave, var at være i. Det er også meningen, at bygningen skal give en bedre helhedsoplevelse og kontekst til de udstillede effekter, som alle er oldtidsfund.



Det var meget flot lavet, og det virkede fint at opleve antikviteterne i en arkitektonisk kontekst. Men på en måde er det også lidt pudsigt amerikansk at bygge noget, som skal fremstå som en kopi af noget gammelt. Jeg synes dog ikke, at det bliver for påtaget, nok mest fordi det ikke forsøger at udgive sig for at være gammelt, det viser blot en stil, som kunsten kan "leve" i.





Søjlegang i haven, The Getty Villa
Giacomo Manzù - Seated Cardinal, The Getty Center
Marino Marini - Angel of the Citadel, The Getty Center
Udsigt fra The Getty Center over LA
Udsigten til Getty Center fra motorvejen
Udsigt fra motellet - meget amerikansk. 
99 c store - gourmet fancy foods = tørret pasta og dåser

Der skal passes regnskab og budget 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar