mandag den 19. maj 2014

Vinaka Fiji!

Læg mærke til reklameteksten på busstoppet.

Fiji har ingen forfatning; den er blevet suspenderet af flere omgange, sidst i 2009. Nyhederne i radio og på tv er fyldt med historier om valget, som skal stå til efteråret, om udformningen af valgsedler og om den retssag, som har kørt mod den tidligere premierminister. Det lader til, at der er en spirende
optimisme om en ny begyndelse for Fiji. Pt. er den selvudnævnte republik ekskluderet fra Commonwealth (det er anden gang det er sket) pga. de kup, der har ført til forfatningens suspension.

En kioskmand i bur. En nødvendighed når man har åbent til midnat hele ugen. Det er for at undgå fulde folk, som har det med at komme op at slås.

En stor del af konflikten i landet udspringer af en etnisk opdeling mellem, på den ene side, etniske fijianere, og på den anden side indo-fijianere. Indo-fijianerne kom hertil, da britterne tog Fiji som koloni i 1874. Høvdingene på Fiji havde prøvet at få UK til at tage Fiji som koloni flere gange før, men det var først nu at de tog imod tilbuddet. Fiji var en koloni i 96 år.
For at spare de etniske fijianere for det hårde slid i bl.a. sukkerplantagerne, importerede britterne arbejdskraft fra de indiske kolonier, typisk på 5-årskontrakter. Man regnede med at inderne ville rejse hjem igen, men mange af dem blev. De står idag for en stor del af butiks- og restaurationsbranchen på Fiji. Til gengæld må indo-fijianere ikke eje land på Fiji, indtil videre har de haft 99-års lejekontrakter. Disse lejekontrakter har man truet med ikke at ville forlænge.

Tre friske fyre i deres bilvask. 15 kr? Det er sgu billigt!

Som tourist mærker man ikke meget til konflikten. Det er åbenlyst, at der er mange indo-fijianere. Ligesom det ikke er til at komme uden om, at der falder en del bemærkninger om ægte fijianere og indofijianere. Man får at vide, at man ikke skal købe de håndlavede souvenirs man står og kigger på, fordi de ikke er rigtig fijianske, fordi butikken er ejet af en inder. I stedet siger de, at man skal gå til de steder, hvor det er etniske fijianere som sælger souvenirs.


Vi har mest kørt i taxi, men de sidste dage fik vi prøvet at køre bus også. En anderledes oplevelse.
Bussen kostede 2 dollar for os alle fire (ca. kr. 6). Bussen havde ingen vinduer eller døre. Der var åbne huller i stedet for. Det gør det dejligt behageligt, når vinden suser ind igennem bussen. Der er heller ingen klokke som vi kender det i danske busser. I stedet for er der en cykelringeklokke i begge siden oppe ved chauføren. Fra klokkerne er der så trukket en lang snor, hele vejen igennem bussen, så kan man trække i snoren og på den måde ringe med klokken. Lige så snart man ringer, stopper bussen. Det er ikke unormalt at to forskellige ringer bussen til standsning med 20-30 meters mellemrum. Man skulle jo nødigt gå for langt i heden :)


Busserne er tit nogle gamle larmende rystemaskiner uden støddæmpere. Det til trods var der flere af dem, som tilbød gratis wifi, i ret pæne hastigheder! :)

Bemærk cykelklokken med snoren i. Det virker!


På gaden bliver vi tit stoppet af nogen, som vil høre om hvor vi er fra, hvor længe vi skal være her, og om hvad vi synes om stedet. Det munder som regel, men ikke altid, ud i, at de gerne vil sælge en tur. Når vi afslår at købe en tur, siger de ok, og giver sig til at foreslå, hvad vi kan lave i stedet for: gå derhen det er rigtig fint. Hvis I skal med bussen så tag derhen osv. osv. Det virker for det meste, som om der ikke er nogen som prøver på at tage røven på os. De vil gerne sælge, men når vi ikke er interesserede, bakker de ud igen med æren i behold. Det er utroligt tiltalende.


Det største hindutempel på den sydlige halvkugle findes i Nadi på Fiji.


En enkelt taxachauffør prøvede dog lykken. Og tabte :) Det var søndag, Lasses fødselsdag, og vi skulle ind til byen og se hindu-tempel. Chaufføren gav os en højere pris end den normale (ca. 25 kr.) fordi det var søndag, og der ingen busser kørte. Fair nok.
Han prøvede så efterfølgende på at sælge os en 2-3 timers sightseeingtur til $80 (ca. 240 kr.) Da han fandt ud af at vi ikke var interesserede, ville han til at sætte os af lidt før hindutemplet - så kunne vi gå resten af vejen. Han fik det til at lyde som om, det var det normale sted at sætte folk af.



En bil bliver velsignet af en præst. Det er normalt det første man gør når man køber bil. I alt fald hvis man er hindu.

Malene insisterede dog på at blive kørt helt hen til templet. Da vi kom derhen, prøvede han igen at lokke os til at køre med på tur. Han sagde, at templet var lukket, fordi det var søndag, og pegede på en lukket port. Vi fortalte ham, at vi ville kigge alligevel, betalte og sagde tak for nu. Templet var ikke lukket - og det viste sig også at busserne kørte helt normalt... :)


A propos Lasses fødselsdag; vi valgte at flyve til LA fra Fiji på Lasses fødselsdag. Det var en billigdag. Fiji ligger lige vest for datolinjen (og visse dele af landet på linjen) - så derfor nåede Lasse at få fødselsdag på Fiji, og igen i flyet og i Hollywood, hvor vi er i skrivende stund. Tobias har til gengæld måtte finde sig i at vente 4 dage på sin fødselsdag (mod de sædvanlige 3 der er mellem hans og Lasses fødselsdage) - det er hårdt at være på rejse :)


Vinaka (tak) Fiji for den fantastiske gæstfrihed, og de mange smil. Drengene snakker allerede om at de skal tilbage, når de skal gøre verden usikker som backpackere! :)

Tobias instruerer Lasse i hvordan skattejagten skal foregå :) (Det var noget Tobias havde fundet på)

Skattejagten er slut.

Pandekager, toast og en sjælden omgang æblejuice :)

Netto?




Man ser mange som sælger frugt i vejkanten. Typisk kokosnødder eller ananas.

De, som bor her, må være glade for at huset er hævet over jorden. Når det regner på Fiji, regner det som regel i 2-3 fulde dage.

Om aftenen havde vi vagtfrøer overalt på resortet. Foran vores dør, og som her på gulvet i restauranten.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar